pátek 31. července 2009

Piano

Ludovico Einaudi - Fly


Yann tiersen - Comptine D'un Autre ete L'ap

Bylinkové houstičky

Tímto slavnostně zahajuji sérii veganských receptů.

Ingredience:
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 250 ml vody
  • 5 pl olivového oleje
  • 1 ks droždí
  • 1 pl cukru
  • 2 čl soli
  • 3 mladé cibulky s natí
  • pepř
  • 4 pl jemně nasekaných či sušených bylinek (petržel, majoránka, oregano, bazalka)
Postup:
  1. Ze 150 ml vody, droždí a cukru připravíme kvásek
  2. Ten přidáme do mouky smíchané se solí a zlehka promícháme
  3. Přimícháme bylinky, cibulku, pepř a podle uvážení zbytek (100 ml) vody, aby těsto bylo vláčné, ale neteklo (většinou mi voda zbyde)
  4. Uhněteme těsto a necháme 45 min kynout
  5. Upleteme housky, méně zručnější se spokojí s amorfními bochníčky, a poklademe jimi pečícím papírem vystlaný plech - ne moc blízko sebe, při pečení se dost zvětší
  6. Necháme 15 minut kynout
  7. Potřeme vodou a pečeme na 180 °C 25 minut (nebo i déle, prostě až budou)
Poznámky: olivový olej lze nahradit obyčejným, mladé cibulky klasickou cibulí, pokud vám nesedí návod na pletení housek, najděte si vlastní, je jich po internetu spousta
Pro nevegany: kvásek lze zadělat do mléka a housky před pečením potřít vejcem

U nás doma se traduje, že když sníte něco rovnou z trouby ještě teplé, nafouknete se. Mě se to nikdy nestalo. ,)