Ingredience:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 250 ml vody
- 5 pl olivového oleje
- 1 ks droždí
- 1 pl cukru
- 2 čl soli
- 3 mladé cibulky s natí
- pepř
- 4 pl jemně nasekaných či sušených bylinek (petržel, majoránka, oregano, bazalka)
- Ze 150 ml vody, droždí a cukru připravíme kvásek
- Ten přidáme do mouky smíchané se solí a zlehka promícháme
- Přimícháme bylinky, cibulku, pepř a podle uvážení zbytek (100 ml) vody, aby těsto bylo vláčné, ale neteklo (většinou mi voda zbyde)
- Uhněteme těsto a necháme 45 min kynout
- Upleteme housky, méně zručnější se spokojí s amorfními bochníčky, a poklademe jimi pečícím papírem vystlaný plech - ne moc blízko sebe, při pečení se dost zvětší
- Necháme 15 minut kynout
- Potřeme vodou a pečeme na 180 °C 25 minut (nebo i déle, prostě až budou)
Pro nevegany: kvásek lze zadělat do mléka a housky před pečením potřít vejcem
U nás doma se traduje, že když sníte něco rovnou z trouby ještě teplé, nafouknete se. Mě se to nikdy nestalo. ,)
Žádné komentáře:
Okomentovat