pondělí 20. dubna 2009

Syndrom Paris Hiltonové

Článek převzat z Care2.

Útulky v Americe praskají ve švech. V současnosti do nich proudí především tzv. "kabelkoví psi". V minulosti se malá plemena dostávala do útulků zřídkakdy. Po tom, co se média zaměřila na celebrity jako Paris Hilton, Britney Spears a Jessica Simpson, které nosí své pejsky jako moderní doplňky, oblíbenost těchto plemen u řadových občanů prudce vzrostla. Teď, v době krize, se majitelé těchto doplňků zbavují a to hlavně chovatelé, kteří nemají pro své výpěstky odbyt.

V útulku
Animal Care and Control v San Franciscu tvoří čivavy a ostatní malá plemena 20% osazenstva. Tento trend zde pojmenovali "syndrom Paris Hiltonové". Odložení psi často nejsou vykastrovaní, což způsobuje útulku další výdaje.

Podobný nárůst oblíbenosti maličkých plemen byl zaznamenán i v Británii. Britská banka Saisbury Finance, která nabízí pojištění pro domácí mazlíčky, zaznamenala v několika posledních letech 40% nárůst zájmu o pojištění malých psů jako jsou jorkšíři, west highland white teriéři a čivavy.

Neil Devine, manažer banky Saisbury Finance řekl: "Domácí mazlíček by nikdy neměl být brán jako doplněk a lidé by se při pořizování mazlíčka neměli řídit módními trendy. Před koupí je důležité porozumět fyzickým a mentálním potřebám daného plemene - kolik pohybu potřebuje a jestli váš životní styl dokáže tyto potřeby zajistit."


Zajímalo by mě, jak je to u nás, poslední dobou je tu těch miniaturních ňafajících teriérních potvor taky nepřiměřeně hodně. XD

5 komentářů:

  1. Tak voni sou to ideální byťáci, žejo. Už zvíře velikosti kokra dokáže nadělat pořádnou paseku, ale takej jorkšír je celkem harmless.
    Taky se s nima skvěle chodí, jako držim dva psy na malíčku levý ruky. Zkusit to s Follynou, už ho nemam.
    Člověk je dožene když zdrhaj, instalatéry z nich neomejvaj, ale z huby jim smrdí jako každýmu hafanovi. Ptejte se Agara.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě se hodí do bytu každej, kterej hlavně neštěká. S velkýma se akorát musí víc chodit ven a vychovaný nemusíš ani držet.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemusíš, dokud kolem neproběhne háravá fena...

    OdpovědětVymazat
  4. Pravda pravdoucí, v Česku se podobné trendy také chytají. Tito nepatrní tvorečkové odcházejí společně s kalhotami, kabelkami a jinými věcmi co "vyšli z módy". Hned jak jsem začala číst článek, napadlo mě několik českých "celebrit" které se s něčím podobným do společnosti vydaly. To je do kamery samé "ťuťu ňuňu, můj mazlíček" a za dva tejdny už ani nevědí jak se jmenoval. Jen bych s tou finanční krizí trochu nesouhlasila, myslím, že je to otázka čistě jen toho být in. Zajímavé...

    OdpovědětVymazat
  5. http://failblog.files.wordpress.com/2009/01/fail-owned-cemetary-win-fai.jpg

    OdpovědětVymazat