sobota 27. srpna 2011

Pokroky v Japonštině 10

"You selfish bastard. Oh, now you’re crying. Yeah, crying really helps — let’s waste some Kleenex. Oh, now you’re wiping snot on your shirt — good plan, now we have to clean your shirt. Really constructive there, champ." 
-miluju AJATT XD


Zdál se mi sen v japonštině! Teda jako japonsky tam zaznělo jen jediné slovo... zařvala jsem やめて!, když se nějaký surovec v uniformě pokoušel ubít k smrti maličkého roztomiloučkého králíčka. Well...


Jakmile se octnu v Praze, moje mentální kapacita se rapidně sníží o několik desítek procent. S tou spoustou cizinců náležících k asijské rase se prostě nezmůžu navíc než na přihlouplý úsměv, našpicované uši při rozeznávání jazyka, kterým mluví a hádaní státní příslušnosti.


Taky se vždycky můžu rozplynout, když mě někdo na internetu osloví Ayuku-ちゃん. Hopeless.


交渉が成立するという前提で話を進めます。
こうしょう が せいりつする と いう ぜんてい で はなし を すすめます。
We're proceeding with talks under the assumption we'll complete the deal.
Hm, vypadá to, že začínám zdolávat intelektuálně znějící věty ^w^


Přečteno za srpen:
Saikaku - Největší rozkošnice a Pět rozkošnic, na šestnácti hodinovou cestu vlakem do Olomouce a zpět příjemné čtení (jinak zápis proběhl v pořádku a jsem tudíž řádným studentem FF UP)
Důvěrné sešity paní Sei Shounagon - krásně se to dá porovnávat s Genjim
Kamo no Choumei - Záznamy z poustevny
Joshida Kenkou - Psáno z dlouhé chvíle, to se mi moc líbilo, spousta chytrých myšlenek


Napsala jsem asi tři příspěvky do svého japonského deníčku na lang-8. Přináším své postřehy ^^
Tak za prvé, napsání byť jen pár řádků je příšerně zdlouhavé, trvá mi to kolem dvou až tří hodin + nejméně jedna další hodina odpovídání na komentáře. Postupuji asi takto: vyjdu ven a něco zažívám, přičemž se už vymýšlím věty, které po návratu okamžitě zapíšu do hiragany. Přepsání do počítače a vyhledávání neznámých slov přímo nabízejících se k použití zabere asi nejdéle. No, a jen co kliknu publikovat, objeví se hromada oprav (nebo míň, když se mi to extrémně povedlo) a komentářů ke gramatice a obsahu od japonských kolegů. Na ty pak půl dne odpovídám. Je to výborné v tom, že když uděláte chybu a pět lidí vám napíše, co je na tom špatně, šance na zopakování téže špatnosti se rapidně snižuje. 
Dále jsem díky nutnosti mít o čem psát občas vystrčila nos z baráku, protože na židli před počítačem se přece jen tolik zajímavého neděje a ódy na hip roll by Doumoto Tsuyoshi by stejně nikoho nezajímaly. Z komentářů jsem si opět potvrdila skutečnost, že Japonci mají rádi české ilustrátory - Lada, Sekora a v neposlední řadě Krtečeka. Překvapivě, obávané partikule jsem zatím vždycky trefila správně. Větší potíž byla v míchání zdvořilých a neformálních koncovek, na což jsem po upozornění začala dávat větší pozor.

knuF☆

65 komentářů:

  1. Ayuku-ちゃん je šikovná jako vždycky. ^_^

    tys jela do Olomouce 16hodin? to jsi z Narnie? a jak se ti líbila Olomouc? byla ses podívat na koleje? celé je opravujou... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Osm tam a osm zpět :)
    Olomouc pěkná. Překvapilo mě, jak rychle jezdí tramvaje XD

    A ano, všimla jsem si, že koleje na kterých jsem chtěla přespat den před zápisem opravujou, vše je obehnané ploty s cedulkami "Vstup na vlastní nebezpečí". Po tom, co jsem svými otázkami otravovala asi tak půlku obyvatel Olomouce, jsem se dopachtila na Neředín, kde jsem za krásných 240 Kč dostala pokoj (včetně ISIC slevy), přičemž v noci jsem stejně skoro nespala kvůli vedru.

    Už ses přihlašovala na STAG? Zobrazujou se ti tam oba obory? Mě jen Angličtina >.>
    Zítra se tam kouknu znova, třeba to tam ještě nestihli zadat, ale asi jim budu muset napsat, abych to měla na předzápis v pořádku.

    Jak se líbí tobě Olomouc?

    OdpovědětVymazat
  3. pěkně akční "výlet", co? XD
    a jak se ti zdáli pokoje? jsem slyšela, že Neředím je oproti ostatním kolejí něco jako pětihvězdičkový hotel. :D
    Olomouc naprosto úžasná. heh, asi jsem se zamilovala. :)

    přihlašovala a jsem na tom stejně. teda, až na to, že mě se zobrazuje jen ta japonština a ne angličtina. nejspíš, jak říkáš, to tam nestihli zadat. tak snad zítra, přinejhorším v úterý to tam bude.
    a já se zas chtěla zeptat, jde ti univerzitní email? já se tam nemůžu dostat.

    a ještě malý dotaz nezkušeného: A předměty si musím zapsat úplně všechny, které jsou pro 1. ročník, že?(a není jich moc na oba ty obory? já nevím, jak jsou náročné, ale mám strach, že bych je nezvládla...) a jak je to u japonštiny s B předmětama? protože pro 1. ročník, tam žádný doporučený nejsou (až od 2.), ale já ty kredity nějak přece získat musím, ne?

    echm, promiň, že tě tak otravuju, ale jsem prostě krapet zmatená a nechci to podělat.

    OdpovědětVymazat
  4. Na Neředíně mě ubytovali do nejhoršího (a tudíž taky nejlevnějšího, i když tomu cena nenasvědčuje) pokoje, co měli. Budova vypadala oproti ostatním taky dost omšele. Takže vířivkou a postelí s nebesy se tu chlubit zrovna nemůžu XD

    To jsem si oddechla s tím STAGem, aspoň vím, že nedělám nic špatně. Snad to brzy dodělají, říkali dva tři dny a jelikož byl zápis ještě ve čtvrtek, tak by to tomu pondělku zhruba odpovídalo.

    Email jsem zatím nezkoušela, možná s tím bude podobný problém jako se STAGem. Zkusím zítra a poreferuju.

    Já si zkusím zapsat všechny povinné, dost taky bude zaležet na tom, jak se budou překrývat, to pak uvidíme z rozvrhu. Myslím, že u B předmětů moc nezáleží na tom, kdy si je zapíšeš, hlavně dosáhnout toho minima 40 kreditů za ročník. Nejlépe těch 30 za semestr, jak doporučili. Hm, tak sem se taky koukla na stránky katedry a limit B předmětů pro 1. ročník je fakt nula. Možná bych si teda zapsala nějaký C, co vypadají jednoduše, taky nevím, jak to bude náročné, tak se nebudu ze začátku moc rozjíždět ;)

    Taky si toho hned jak bude zápis umožněný zapíšu co nejvíc, dokud budou volná místa. Odepsat to můžeš vždycky (do konce měsíce říkali, nebo tak nějak), když se pak rozmyslíš.

    Co si tak matně vzpomínám z prvního roku biologie, tak to bylo celkem drsný, každý den jsme makaly a chodily spát kolem půlnoci :) Nadšení čerstvých vysokoškoláků nás však hnalo vpřed XD

    Klidně se ptej na všechno, já se na oplátku budu ptát tebe a nějak se protlučem XD

    OdpovědětVymazat
  5. Jeste jsem to nedocetla, ale brzy se sem vratim. Dneska jsem zase cetla clanek na AJATTu a ten byl dloouhy, takze uz nechci nic cist ^ ^;;;

    Ale chapu jak se citis, to delam take, posloucham cizince, urcuju narodnost, pripadne se velmi raduji kdyz necemu rozumim ^ ^

    Hele, sny v japonstine se mi obcas take zdaji, ale pak se probudim. . A stejne nevim co tam bylo. Ale ja take rikam same jednoduche veci >-> Nejlepsi je, kdyz mluvim japonsky, nekdo na me anglicky, pak mu odpovim cesky nacez se nekdo pripoji v rustine. .
    Ale nekdo mi rikal ze sny v cizim jazyce jsou vlastne uspech ^ ~

    Zase te brzy navstivim a doctu si i zbytek, ale uz nevidim na oci ^ ^;;;

    Mata ne.

    P.S. Mas FB v japonstine?

    OdpovědětVymazat
  6. No, nakonec jsem to docetla uz ted. Saikakua jsem necetla, ale mela bych se k tomu dostat. Za chvili mam ale docteno o pohrbech v Japonsku ^ ^ Chjo, posledni dobou ctu same odbornosti, a i kdyz jsou to temata, uz me to zacina nudit. Mela bych si konecne zase precist nejakou beletrii. . .

    Na psani zazitku nekomu cizimu jsem moc. . Shy ^ ^'' Obdivuju obdivuju ^ ^ A urcite to fakt pomaha. .

    OdpovědětVymazat
  7. Oči ze čtení mě bolí snad každý den, ale jak to jinak udělat? Jedině, že by mi někdo předčítal XD

    FB v japonštině, hm, nemám, měla bych to napravit ^^;
    Gmail mám v japonštině a ani to už moc nevnímám :)

    Saikaku je opravdu krásně oddechový, tak až se budeš chtít odreagovat ;)
    Prokousávám se teď druhým dílem Genjiho a začíná to být trochu jednotvárné...

    No, "zážitků" XD Stačí třeba povyprávět o procházce s pejskem, co jsi tam viděla a tak ^^
    Mně se naopak líp mluví s cizíma lidma, než s těma, který znám a úplně nejlepší jsou ty rozhovory, kde si řekneš "Stejně toho člověka už nikdy v životě neuvidím" a vychstrneš na něj celý svůj životní příběh.

    OdpovědětVymazat
  8. Me spise prisel jednotvarny prvni dil Genjiho, ten druhy uz sel. Tes se na ctvrty, to je opravdu oddechovka ^ ~
    Sei Shounagon mam rada, stejne tak Kamo no Choumeie, i Yoshidu Kenkoua, ale kdyz se me na pohovoru zeptala, jaka je prvni veta z te Poustevny, vazne jsem nevedela ^ ^'' Jop, to byly jeste pohovory.
    A odepsat ti v Jap u me bylo hrozne tezke ^ ^;;; Mela bych trenovat skladani vet a co chci rict a. . ucit se, za chvilku mam zkousky ^ ^;;;;;

    Gmail nemam, ale premyslim nad FB. . Snad to pomuze ^ ^

    Lol, ale to je i u me, s cizimi se bavi lepe. Proto mam problem se tridou, ted jsme meli treba na dejinach, seminar byl veden tak, ze si tri na hodinu pripravili referat, ten museli odprezentovat a bylo. Plus z toho pak jeste udelat seminarku. Ale to odrikavani, to bylo peklo ^ ^;; Nejhorsi je, ze s tema lidma budu jeste dva roky chodit do tridy, takze jsem fakt nemohla. . . >->''

    OdpovědětVymazat
  9. tak jsem se koukala na stag a už by to mělo být všechno ok. jen teda u té angličtiny jsou už téměř všechny A předměty pro 1. ročník obsazený. jak je to možný? a hlavně, co teď?

    OdpovědětVymazat
  10. Už tam mám taky oba obory.

    Hmm.. asi máš na mysli ty lebky? Myslím, že směrodatnější údaje se pak objeví v té poslední kolonce - "Kapacita Obs. / Max". Uvidíme^^

    Funguje ti už ten email? Já se nadostanu ani přes login. Co jsi zadávala za heslo a jméno?

    OdpovědětVymazat
  11. Sal: mně se Kamo no Choumei moc nelíbil, takový depresivní to bylo, pořád si na něco stěžoval XD
    To se ptali na takový ptákoviny? Tak to jsi dobrá, že jsi prošla ;)
    *hledá první větu z Poustevny*

    Na biologii jsme měli odříkat prezentaci snad na každém předmětu. Ze začátku jsem byla taky vyplašená, ale zvykneš si ^^
    Zkus si to vždycky říct nanečisto pro sebe nebo někomu, to pomůže. A když si to tak vezmeš, tak o tom tématu, na které ses připravila, toho víš většinou nejvíc ty a učitel a ostatní nemají páru, pokud se v tom zrovna nějak neryli. Takže v klidu ^^

    Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  12. snad máš pravdu. :)

    email mi taky pořád nefunguje. a jméno a heslo dávám stejné jak na portálu. nevím, proč to nejde, ale doufám, že se to rychle spraví...

    OdpovědětVymazat
  13. Fajn, nezbývá tedy než vyčkávat :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jak tak čtu ty vaše komentáře, oddychla jsem si, že nejsem jediná, kdo měl ve STAGu napsaný jen jeden obor. A tu že nejsem jediná ze spousty věcí zmatená osoba :)

    Mimochodem Ayuku, je to legrační, tvůj blog sleduju už velmi dlouhou dobu, rok tomu asi bude. A pak jsem si najednou přečetla, že budeme spolužačky a... musím se přiznat, vyděsilo mě to, vzhledem ke tvým znalostem v japonštině ^^ Člověk pak začne přemýšlet, zdalipak budeme mít v ročníku více lidí, kteří už takto umí, nebo budou převládat začátečníci? Asi se budeš první rok docela nudit, že? :3

    OdpovědětVymazat
  15. Rok O.o
    Ani si nechci představit o jakých hloupostech jsem tu tenkrát psala. Opovažte se někdo lézt do archivu XD

    Moje znalosti nejsou zas tak závratné ^///^

    Nudit se, myslím, nebudu, budu si dál pokračovat v dělání svých věcí a navíc číst hory anglické literatury ^^

    No, jinak těší mě!
    Ještě pár lidí a slezem se tu všichni XD

    OdpovědětVymazat
  16. Kdybys psala hlouposti, nesledovala bych tě :D Vždy mě bavilo sledovat tvé pokroky... dáváš taky občas odkazy na zajímavé stránky. A tvoje nadšení pro japonštinu je nakažlivé, abych tak řekla :3
    Teď vypadám jako příšerný stalker, že? :D A to ještě nevíš, že máme stejnou kombinaci oborů >:D

    Taktéž mě velmi těší :)

    OdpovědětVymazat
  17. To teda jako vím, že máš stejnou kombinaci, protože už jsem stihla stalkovat tvůj profil XD

    OdpovědětVymazat
  18. Spolužačka spolustalker, skvělé :D

    OdpovědětVymazat
  19. Ayu - to jsem jeste neprosla, to byly prvni prijimacky. A tu vetu jsem si uz take nepamatovala ^ ^''
    Ale jinak se mi to celkem libilo, prestoze to bylo depresivni. Na druhou stranu, treba to byla celkem pravda. . Navic to mas pohled buddhistickeho mnicha ^ ~ Oni jsou takovi trosku depresivnejsi rekla bych. . Ale zase kdyz se kouknes kolem sebe. . Nebo alespon ja. . Ale co se da delat. .

    OdpovědětVymazat
  20. Tak uz jsem si zmenila FB na Japonstinu, celkem dobre rekla bych ^ ^' Aspon uz mam kde primo v realu procvicovat. . Ohledne G-mailu mam trochu strach, ale odpoledne prehodim i to. Rikala jsi, ze to je celkem v pohode, ne? Navic pak stejne nejspis nenajdu v nastaveni 'Language settings', tak mi nezbyde nez se japonsky naucit, lol ^ ^

    OdpovědětVymazat
  21. Ayuku, chtěla bych se zeptat, taky ti to u předmětů do angličtiny ukazuje, že je plná kapacita a když rozklineš, hodí to chybu ohledně LETNÍHO semestru?
    Některá Béčka navíc ani nemají rozvrh... netušíš, co dělat?

    OdpovědětVymazat
  22. Rozřešení problému s kapacitami se dozvíme asi až zítra - buď zarezervovali nějaká místa pro prváky nebo ne, v tom případě budeme muset napsat na katedru o navýšení.

    Chyba s letním semestrem, by mohla znamenat, že daný předmět běží jen v letním semestru a tudíž teď nepůjde zapsat. Zápis si zítra budem dělat jen na zimní semestr.

    Co se týče rozvrhů béček, čeká se třeba na to, kolik lidí se přihlásí (jestli vůbec předmět poběží) a ty lidi se pak můžou domluvit, kdy by jim výuka nejvíc vyhovovala, aby se jim to nekrylo s jinými předměty. Nebo jak říkali ty paní ze studijního, lze o rozvrh zase požádat katedru, přičemž ale nelze předpokládat, že ta ho zašle obratem. Rozvrhy méně navštěvovaných předmětů se podle mě budou dotvářet ještě na začátku semestru.

    Jinak ber moje rady s rezervou, čerpám ze zkušeností z Budějovic, ale tady to může být všechno jinak ^^

    OdpovědětVymazat
  23. Chybu s letním semestrem hází úplně všechny Ačka, například i Jazyková cvičení 1 a tam si opravdu nemyslím, že by byl daný předmět na letní semestr, když mají i Jazyková cvičení 2 a člověk by tedy předpokládal, že si vezme v každém semestru jeden.

    A ohledně Bček, nemyslím, že by American Music patřila k méně navštěvovaným předmětům, čekala bych proto, že rozvrh mít bude. Proto jsem z toho celkově úplně zmatená :(

    Kamarád včera napsal na katedru psychologie, že nevidí rozvrhy, a obratem mu napsali, že provedli "drobné kosmetické úpravy", tak právě nevím, zda bychom neměly taky napsat? Děsí mě nemoct si zapsat z angličtiny vlastně vůbec nic O.o

    OdpovědětVymazat
  24. Já pořád počítám s tím, že zítra to zapsat půjde ^^;

    Zkus teda taky napsat katedře nebo si to prostě zapiš a doufej, že se ti to nebude krýt.
    Já si asi zapíšu víc béček bez rozvrhu a ty, co se mi pak nebudou hodit zase odepíšu.

    Chtěla jsem se zeptat, kolik budeš mít asi kreditů za semestr? Já jich mám hrozně moc, kdybych si chtěla zapsat všechny předměty, o které mám zájem >.>

    OdpovědětVymazat
  25. Problém je, ono to díky tomu vůbec zapsat nejde :/ To bě to jde? O.o
    U mě opravdu není jediný předmět, který by šel :(

    Mám to stejně, ale pokud s tím něco neudělají, budu mít asi nula.. chtěla jsem myslím 24kreditů říkajíc si, že se budu teď soustředit na angličtinu, když v japonštině první semestr moc na pilno mít nebudu ^^

    OdpovědětVymazat
  26. Zápis oficiálně začíná až zítra v osm hodim ráno, takže žádná panika ;)

    No, 24 moc není, spíš málo řekla bych (jestli je to teda součet z Jap i Ang). Doporučeno na semestr je 30. Minimum na celý první ročník je 40.

    OdpovědětVymazat
  27. Nene, to jen angličtina, z japonštiny budeme mít všeci 14, ne? :3 Čili 38 celkem.. promiň, neumím se vyjadřovat ^^

    OdpovědětVymazat
  28. Na druhou stranu, ono asi není moc šance, že bych se dostala na Češtinu pro překladatele nebo Překladatelský seminář, takže mi to ve finále asi klesne :/

    OdpovědětVymazat
  29. Aha, tak to potom jo ^^
    Jé, na ty dva bych taky chtěla!

    Budeš si zapisovat Morfologii a Fonetiku už teď nebo až v letňáku?

    Já si v japonštině zapíšu asi nějaké béčko, i když to není povinné.

    OdpovědětVymazat
  30. Tak já nám budu oběma držet palce, abychom se tam dostaly :)

    Morfologii jsem chtěla teď, protože to zní jako podobný děs jako Fonetika a to bych dohromady asi nedala. Fonetiku čím později tím lépe, čili až v letním :D
    Jak se na to chystáš ty?

    U Béček se na japonštině předpokládá vesměs nějaká znalost, co jsem tak četla, že... tak to ty klidně můžeš :D

    OdpovědětVymazat
  31. Ještě nevím, možná si dám obojí, ať nemusím pak ^w^

    Mně přišlo, že ta "nějaká znalost" se sestává z toho, že se budeš stejnak muset nadrtit čtení a psaní málo používaných kanji ve jménech autorů/knížek/pojmů XD
    Taková Japonská kultura nebo Dějiny japonského myšlení by snad měly být v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  32. Znějí skvěle, to ano :) Jenže když se podíváš, na Dějiny japonského myšlení je už teď jen jedno volné místo O.o Přeju rychlou ruku :D

    Achjo, pořád musím přemýšlet, jestli se ta angličtina blbě nezobrazuje jen nám, kteří jsme měli problémy už s tím, že jsme neměli napsaný druhý obor. Pořád mi mé racionální já říká, že přece není možné, aby to tak velká katedra na tak významné vysoké škole měla takhle nedořešené :/

    OdpovědětVymazat
  33. Kde to vidíš, kolik je volných míst? O.o

    OdpovědětVymazat
  34. uff, tak to jste mě holky uklidnily, že nejsem jediná koho ta angličtina zlobí. :)

    já doufám, jak Ayuka říká, že zítra bude všechno ok. ale i tak si myslím, že to bude pořádná klikačka, aby si člověk zapsal předměty, co chce. doufám, že na to budu mít dost pevné nervy. :D

    OdpovědětVymazat
  35. http://www.anglistika.upol.cz/Preplnene.htm Myslíš, že je to ještě aktuální informace? Stejně to člověku nepomůže, když já nevidím ani rozvrh daného předmětu...
    Píšu na katedru, mé nervy to nevydržely.

    OdpovědětVymazat
  36. Když si rozklikneš zkratku předmětu, vidíš, že na Dějiny japonského myšlení je zapsáno "39 / 40" :) Jde si i rozkliknout a vidět tak i seznam oněch studentů :3

    OdpovědětVymazat
  37. Áha... tak zas vím něco nového XD

    A už jsem pochopila, co jsi myslela tím "Pro letní semestr Nebyly nalezeny žádné rozvrhové akce předmětu". Podle mě ty lebky fakt zmizí zítra, až otevřou zápis pro zimní semestr.

    OdpovědětVymazat
  38. Stejným způsobem se přece i zapisuje na předmět :3

    Doufám, doufám... snad ještě někdo odpoví z katedry, abych si byla jistá. Já jsem takový malý nerváček~

    OdpovědětVymazat
  39. To jo, ale co bych se teď zapisovala, když se zapisuje až zítra ;)

    modratuzka: to tedy bude klikačka a budem doufat, že se z toho milý STAG nepoloží XD

    OdpovědětVymazat
  40. Položí se prý do několika sekund :D Tvrdí bratr studující na Ostravské, která taky STAG používá :)

    OdpovědětVymazat
  41. Bezva, tak proč se tu tak stresujem? XD

    OdpovědětVymazat
  42. Právě mi odpověděli z katedry, že zrovna zadávají do rozvrhu kapacity :) Je prima nechat si to takhle na poslední chvíli, no :D

    OdpovědětVymazat
  43. Koukám, jak to tam pomaloučku přibývá XD
    Tak si můžem oddechnout... a třeba se v noci i vyspíme :D
    Doufám, že nezaspím, to by byl gól >_<

    OdpovědětVymazat
  44. nastavit dva budíky a radši vstávat o hodinu dřív. ;)

    yay, já jsem tak ráda, že je to ok. ^^

    OdpovědětVymazat
  45. Myslíte, že je šance, že v příštích dnech přibudou rozvrhy na Bčka od ajiny, které ho ještě nemají, nebo mám zase někam psát? :/

    OdpovědětVymazat
  46. Nemám tušení... a Fonetiku taky raději nezpřístupnili XD

    Tak hodně štěstí, děvčata, ať se vám povede zapsat vše, po čem toužíte :3

    OdpovědětVymazat
  47. Tak to už pozdě, toužím po obou těch překladatelských seminářích a zřejmě není šance :D Budu u toho asi celé dny sedět a doufat, že se někdo odepíše :/ To nám nezbylo vlastně jiné normální Bčko než British Culture? Prima.

    Ale jinak, přeji vám oběma totéž~

    OdpovědětVymazat
  48. táák hotovo. doufám, že jste měli štěstí holky a sekalo se vám to minimálně jako mě. (3 seknutí/30min považuju za úspěch ^^)

    a jak se vám povedlo sestavit rozvrh? já jsem spokojená, budu si moct pěkně pospat. :)

    OdpovědětVymazat
  49. Všechno podle plánu (až na ty překladatelské tedy). Nic se mi nekryje a naopak si přivstanu. Schválně jsem si vše dala do ranních hodin, protože jinak bych se válela v posteli a škoda vyplýtvaného času ^w^

    OdpovědětVymazat
  50. Proč vám se daří a mě vzali tolik předmětů, že ani těch 30 kreditů nedám? :( Stále mám zapsaný jen jeden předmět u japonštiny. Prostě nejede a nejede. A jen co vám to píšu, mě to zase odhlásilo, takže znova tam najíždět.
    Proč-já?

    OdpovědětVymazat
  51. Dost závisí na rychlosti internetu (jsem někde slyšela). Japonštinu jsem si zapisovala až naposled, tam by místa měla být. Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  52. My máme bleskový, já prostě nevím co to... Děkuju. Jedině doufám, že mi navýší kapacitu někde... jinak nevím :(

    OdpovědětVymazat
  53. ely:
    chmm, to mě mrzí. co jsem slyšela známou, seká se to teď všem... a nezkoušela jsi změnit prohlížeč? nějakej rychlejší, třeba Google Chrome?

    ayuku:
    ranní ptáče, dál doskáče. ;)

    OdpovědětVymazat
  54. kapacitu by ti měli navýšit určitě, vždyť to máš Ačkový předměty. a těch 30 kreditů v pohodě získáš. neboj, dobře to dopadne.

    OdpovědětVymazat
  55. Zkusím, zkusím, ale moc nevěřím ve změnu :(
    Děkuju <3

    OdpovědětVymazat
  56. Holky, zapsaly jste se na tu B2 zkoušku? Co s tím, když tam vůbec není napsané kdy je? O.o

    OdpovědětVymazat
  57. Tu si budu zapisovat v letním, až si opráším angličtinu. Řekla bych, že to bude na konci semestru ve zkouškovém? Prostě klasická zkouška jen bez předešlých přednášek :)

    OdpovědětVymazat
  58. Aha, děkuji :) Taky jsem chtěla, ale teď zvažuju všechny možnosti :/

    OdpovědětVymazat
  59. nevím kde, ale mám dojem, že jsem někde četla, že tu B2 zkoušku musíme všichni složit v zimním semestru. cosi s tím, abychom byli všichni studenti na stejné úrovni, či-li B2.
    ale zase když se koukám na sylaby, je tam zimní/letní. tak nevím. já si ho zapsala. (i když teď si nejsem moc jistá, jestli jsem udělala dobře- abych to totiž vůbec zvládla :D)

    OdpovědětVymazat
  60. Co se ti nepodařilo zapsat? Já skončila s 34 kredity, ale rozvrh mám celkem plný...
    Jestli máš kolem 30, tak bych to moc nehrotila, holt si zapíšeš víc v letním (jestli to ovšem půjde), je to na nic, no :(

    modratuzka: já četla, že někdy v prváku. Když si pročteš pár FCE testů, tak by snad neměl být problém ^^

    OdpovědětVymazat
  61. Jo, heleť, už jsem to našla - v zimním i letním a zkouška na konci semestru. Je to na tom papíře, co nám dali na zápise.

    OdpovědětVymazat
  62. Nemám žádné Bčko, celkem 27 kreditů a štve mě, že jsem se nedostala například na Praktickou gramatiku která by se podle mě měla logicky brát teď... Přitom tu jsem si snažila zapsat hned od 8:00, ale prostě to nešlo ani zaboha.
    Tak teď nevím, zapsat si tu B2 a mít vlastně 29, nebo čekat, zda se ještě něco stane s těmi ostatními Bčkovými, které nemají rozvrh?
    Zavidím ti tvých krásných 34~

    Můžu se zeptat, co za Bčka sis dala? :3

    OdpovědětVymazat
  63. Hm, myslím, že mám jen ty British Studies XD
    Dějiny jap. myšlení by se mi kryly a japonská kultura nemá rozvrh, ale je u ní napsano, že detaily budou upřesněny v září, tak případně dozapíšu (možná bys mohla taky?). O anglických béčkách tu povídat ani nemusím. Beznaděj. >.>

    OdpovědětVymazat
  64. Aha, to je dobrý nápad :) A to bych i hodně chtěla, tak snad ^^ Děkuju za informace :) Co já bych dělala, kdybych tu nemohla vás dvě obtěžovat? :D

    OdpovědětVymazat
  65. jo jo, už to vidím... díky. no, asi si to nechám v tom zimním a zkusím to. takhle mám 32 kreditů, což je paráda. :)

    Ely:
    holka, podle mě se zbytečně stresuješ. těch 27 (případně 29) je úplně v pohodě. pak v letním semestru určitě budeš mít větší štěstí a zapíšeš si všechny ty předměty, co chceš. :)


    jinak taky jsem za vás ráda děvčata, bez vás by se mi začaly dělat vrásky. :D

    OdpovědětVymazat