neděle 15. března 2009

Rakovina u domácích mazlíčků, divokých zvířat a ryb

Tento článek publikovaný 10. března 2009 napsala Melissa Breyer a je adaptován z knihy Solutions to a Preventable Epidemic (New Society, 2007) od Guy Dauncey, Liz Armstrong a Anne Wordsworth.
V původním znění (pro ty kdo vládnou angličtinou) si ho můžete přečíst na stránkách care2.com. Pro účely tohoto článku jsem ho přeložila a zkrátila.

Rakovina u domácích mazlíčků, divokých zvířat a ryb

Není jen u lidí. Běluhy v zátoce Sv. Lawrence dostávají rakovinu, zatímco ty v méně znečištěných arktických vodách ne. Ryby v kontaminovaných vodách mají nádory, ale ty v čistých ne. U psů, kteří jsou vystaveni herbicidům z chemicky ošetřovaných trávníků se rakovina objevuje častěji.

Běluhy žily po miliony let ve světových severních vodách a jedly chobotnice, kraby a ryby. Dnes, jedna ze čtyř velryb ze zátoky Sv. Lawrence umírá na rakovinu. Mají také potíže s rozmnožováním. Když vědci zkoumali jejich těla, pitva odhalila vysoké množství polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), které téměř určitě pocházejí z tavírny hliníku výše po proudu.

Ve Washingtonu D.C., čtyři bloky od Bílého domu, Registr nádorů u nižších obratlovců popsal bezmála 4000 druhů rakoviny u ryb, obojživelníků, plazů a bezobratlých. Epidemie rakoviny jater byla nalezena u 16 druhů ryb v 25 různých znečištěných sladkovodních a slanovodních stanovištích, zatímco v neznečištěných vodách se rakovina téměř nevyskytuje. Stejné nádory byly zjištěny u ryb žijících při dně v průmyslových a osídlených oblastech podél pobřeží Atlantského a Tichého oceánu v Kanadě.

Během 60. a 70. let byly do kalifornských pobřežních vod vypouštěny organické polutanty (znečišťující látky), které se zapojily do potravního řetězce a akumulovaly se v něm. O dvacet let později si začali lidé všímat těl mrtvých lachtanů. Po prozkoumání se u dvaceti procent lachtanů zjistila rakovina močových a pohlavních cest a v jejich tuku se našly toxické chemické látky, které se postupně hromadily s konzumací sardelí, chobotnic, lososů a mlžů.

Studie více než 8000 psů ukázala, že rakovina močového měchýře je spojená s životem v industrializovaných oblastech, napodobujíc tak rozšíření rakoviny močového měchýře u lidí. Mezi lety 1975 a 1995 se výskyt rakoviny močového měchýře u psů vyšetřovaných na veterinárních školách v Severní Americe zvýšil šestkrát.

Vědci zjistili, že rakovina močového měchýře je u psů, jejichž majitelé ošetřují trávník herbicidy (phenoxy acid herbicides – nevím, jak je to česky, ale jsou docela běžné) je 4-7x častější než u psů, jejichž majitelé trávník neošetřují. 6 Phenoxy acid je složkou 2,4-D, široce používaného herbicidu, který je spojován s rakovinou, neurologickými poškozeními a problémy s reprodukcí.

Studie rakoviny u psů odhalují, že vznik rakoviny nepůsobí jediný faktor. Rakovina psů je spojována také s používáním přípravkům proti blechám, ale hlavně s obezitou a životem v blízkosti dalších zdrojů pesticidů.


Takže, co z článku vyplývá? Chemikálie se nehromadí jen v tělech zvířat, ale i v nás. Je to jeden z důvodů, proč vegetariáni a vegani nejí živočišné produkty. Protože čím výš v potravní pyramidě, tím víc svinstva. Lépe jíst rostlinnou stravu ošetřenou pesticidy než krávu, která si chemikálií nahromadila mnohem víc, nehledě na to, že do ní na farmě nacpou ještě antibiotika atd., aby předčasně nepošla.

1 komentář:

  1. chemie a blbý lidi ničí planetu, co budeme dělat?
    trubte na poplach! život je krásnej, ale krátkej

    OdpovědětVymazat